ARılar

ARILAR NASIL BAL YAPAR?

 

Papatyadan nektar alan bal arısı
Çiçek tozu taşıyan bir arı

            Bal, geçmişten bu yana insanlar için çok önemli bir besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Sağlıklı, hoş kokulu ve enerji verici özelliği olan bal, aynı zamanda doğal bir ilaç olarak değerlendirilmektedir. Bu kadar önemli bir maddenin nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi?

Balı arılar yapar. Ancak, bütün arılar bal yapmaz. Bal yapan arılara bal arısı, bal yapmayan arılara da bal vermez arı denir. Bal vermez arıların, örneğin Japon yaban arılarının en sevdiği besin türü bal arısıdır.

Bal arıları çiçeklerden bal özü yani nektar alıyorlar. Arıların çeşitli çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından aldıkları nektar maddesi, arılardaki bal midesi organı tarafından işleme tabi tutuluyor. İnvertoz enzimi işlevi sonucunda nektar, kimyasal değişime uğruyor. Bu kimyasal değişimin etkisiyle bal üretiliyor. Daha açık bir ifade ile balın ana maddesi, nektardır. Bu madde balın rengini, tadını ve kokusunu belirler. Doğal yöntemlerle ve güzel bir çevrede üretilen balın tadı bu nedenle hoş kokulu, lezzetli ve besleyici olmaktadır.

Arılar, kovanda yaşarlar. Kovan, arıların evi sayılır. Arılar balı, bal peteğinin içine yaparlar. Bu nedenle, öncelikle petekleri yapmaları gerekir. Günümüzde kovanları insanlar yaparak, arıların kullanımına sunuyorlar.

Bu kadar değerli besin maddesi üreten arılar oldukça hassas canlılardır. Doğal ortamlarının bozulması onların yaşamlarını tehlikeye atar. Temiz havası olan doğal bir çevrede arılar yaşayabilirler. Bu nedenle, bal yemeye devam etmek istiyorsak, doğal çevreyi korumalıyız.

 

Ege SALDIRIM

4-A

(Visited 682 times, 1 visits today)