EĞLENCE ALANLARI

Biliyorsunuz ki çocukların doğum günümüzü genellikle kafelerde, restoranlarda ya da açık havada sıkıcı yuvarlak masaların yanında dikilerek kutluyoruz. Elbette 20-30 yaşındaki kişiler doğum günlerini eğlenerek geçirebilseler de çocukların bu boş ve renksiz alanlarda güzel zaman geçirmeleri bekleniliyor. Elbette balonlar, palyaço ve pasta harika bir fikirmiş gibi gelebilir. Ancak çocukların ne kadar hızlı sıkıldığını bilirsiniz. Bu çocukların sıkılmasını çok az bir süre engelleyebilir.

Beş yıl önce, olduğumdan çok daha küçükken bir kızın doğum gününü trambolinlerle dolu bir salonda kutladığını hatırlıyorum. Sadece trambolin değil, aynı zamanda yastıklarla dolu bir çukur ve tırmanabileceğimiz bir ip vardı. Hayatımda hiç eğlenmediğim kadar orada eğlenmiştim. Ama eminim çocukların yastıklarla dolu bir çukur bile verseniz onunla eğlenirlerdi. Çocukları eğlendirmek her ne kadar zor olsa da bir o kadar kolaydır aslında. Sadece doğru ruh halinde olmalısınız. Abartılı hareketlerle onlara ne kadar eğleneceğinizi söylemeli ve söylediğiniz gibi davranmalısınız. Çocuklar ne hissettiğinizi bazen sizden daha iyi bilir. Çocukların eğlenmeleri için ihtiyacı olan şeyler göze güzel gözüken alanlar değil, biraz sevk, bir de onların eğlenebileceği ve özgür hissedeceği bir alandır.

Çocuklar yaş alsalar da vaz geçemedikleri birkaç oyuncak vardır. Bunlardan biri trambolin, biri salıncak, biri kaydırak, biri ise tırmanabilecekleri oyuncaklardır. Elbette çocukların yaşı ne kadar azsa o kadar önlem alarak bir oyun alanı tasarlamalıyız. Mesela 4-6 yaş arası çocuklar için yukarıdaki gibi içerisinde olabildiğince yatay ve kısa olan aletler tasarlamalıyken 7-11 yaş arası çocuklar böyle oyun alanlarında sıkılacakları için kaydırakları çok daha uzun yapmalı, tırmanma rampalarını daha dik ve uzun yapmalıyız. Kimse bir adımda biten oyuncaklara tırmanmak istemez değil mi? 12-17 yaş arasına gelirsek çocuklar kaydırak, salıncak gibi oyuncaklardan sıkılıp aletleri kullanım dışı kullanmaya başlayabilirler. Örneğin salıncaklarda oturmak yerine ayakta sallanmak ya da kaydıraklara tırmanmak gibi. Elbette bunlarda hiçbir sıkıntı yok ancak çocukların böyle aletlerden sıkıldığını açıkça görebilirsiniz. Böyle aletleri kaldırmak yerine oyun alanındaki aletleri abartıp daha fazla alet eklemeye davet ediyorum sizleri. Çocukların yarışmalar yapabileceği ve üstünde dolaşabileceği demirler ekleyebiliriz. Kim demirleri elleriyle teker teker geçip gücünü kanıtlamak istemez ki? Demirlerin üstüne çıkıp oturduğunda oyun alanının kralıymışsın gibi hissetmek en güzeli! çocukların paten, kaykay kayabileceği bir alanın da olması gerektiğini düşünüyorum. O alana rampalar ve çeşitli engeller eklenmeli. Aynı zamanda yeni başlayanlar için düz bir alan da olmalı. Elbette halatlardan oluşmuş, tırmanmak için yapılan kocaman bir yapıyı da atlamayalım!  Aynı zamanda bir poligon olması da eğlenceli olur. Elbette  oyuncaktan olmalı. Çeşitli denge oyuncaklarını da atlamayalım!

 

(Visited 3 times, 1 visits today)