Kayboluş

 

Dillimize giren yabancı sözcüklerin , dilimizi nasıl etkiler bu sözcükleri dilimize sokmak nelere sebep olur? Tarih boyunca diller birbirleri ile iletişim halinde bulunmuştur .Bu da diller  arası sözcük alışverişinin ortaya çıkmasını sağlamıştır .Eskiden bu etkileşimin nedeni dilimizdeki sözcük sayısının yetersizliği iken günümüzde ise dilimiz kelime dağcığı bakımından oldukça zengin bir dildir buna rağmen Türkçesi olan sözcüklerin yerine yabancı sözcüklerin  tercih edilmesini aklım almıyor  . Bu tercihler  dilimizi biz farkında olmadan yok olmaya sürüklemektedir .Türkçe olan “dizüstü bilgisayar “ demek varken İngilizce karşılığı olan “laptop” dememizin nedeni ne olabilir? Söylemesi daha kolay olduğu için mi? Hiç sanmıyorum .Belki de bunun tek sebebi daha havalı olduğunu düşünülmesidir. Büyük ihtimalle ben de “havalı “sözcüğü yerine “cool” sözcüğünü kullansaydım bu metin birçok insan tarafında daha çok tercih edilecekti .

Özellikle yeni nesilde karşı karşıya kaldığımız bu durum  dillimizin kirlenmesine sebep olmaktadır . Çoğu genç konuşurken cümle içine birkaç yabancı sözcük serpiştirmeye özen gösterirken yetişkinler de bu durumdan geri kalmayıp   özellikle de  iş hayatlarında kullandıkları “ Plaza dilli “diye uydurma dilli konuşmak için özen gösteriyorlar  örneğin toplantı düzenlemek yerine toplantı set ediyorum demeyi  tercih ediyorlar Peki ya özellikle turistlik alanlarda rastladığımız  turistlerin ilgisini çekmek için koyulan kafe ,restoran ,gece kulübü , bar isimlerine ne demeli? Bodrum’da –Türkiye’nin en popüler turistlik alanlarında birinde-marinada yürürken ikide fazla Türkçe kafe , restoran  , bar … isimi görürseniz kendinizi şanslı sayabilirsiniz .Sadece dükkanlarını isimlerini yabancı sözcüklerden seçmekle kalmayıp bir de Türkçe sözcüklerin kökleriyle oynayıp onları da  bozan insanlar var. Sadece kafe adlarında değil otobüs firması adlarında bile görebilirisiniz bunu bir diğer örnek ise her gün gittiğimiz alışveriş merkezleridir ,alışveriş merkezilerinin hem kendi adları hem de içindeki mağazaların çoğunun adı yabancı sözcüklerden oluşmakta

 

                       

 

                     

 

 

Bir de mesajlaşma dilinde kullandığımız  kısaltmalar var mesela “naber ” yerine “nbr ” dememiz bunu yapmanın bize tek sağladığı şey iki tuşa daha az basmak bu da iki saniyeden başka bir şey  kazandırmayacaktır . Bir de bu kullanımı mesajlaşma dillinden günlük  konuşma dilline taşıyanlar var .Bu durum hem dilin benliğinin kaybolmasına hem de yanlış anlaşılmalara neden olmaktadır . Bu durum oluşumunu ortadan kaldırmak bizim ellimizde , durunu tersine çevirip dillimizi kirlenen, benliğini kaybeden  bir dil olmaktan  kurtarıp gelişen bir dil haline getirebilecek güç de   bizim ellerimizin altında iken öylece durup dilimizin kirlenişini izliyoruz   . dilimizin yabancı sözcülerden bu denli etkilenmesine ve nu kelimelerin buyruğu altında girmesine göz yumamayız.

 

Konuşma dilinde ya da yazı dilinde hiç fark etmez  sebep her ne olursa olsun yabancı ya da dilimizin yapısına zarar verebilecek türde sözcüklerden kaçınmalıyız eğer ki bunun önüne geçemezsek ve bu tarz kelimelerin kullanımı bu hızla artmaya devam ederse dilimiz her zaman için adını ölü diller listesine adını yazdırma riskini taşıyacaktır .Ulusumuzun en önemli parçası olan dillimiz varlığını yitirirse diline sahip çıkamayan her ulus gibi bizim ulusumuzun da sonunun gelmesi kaçınılmaz bir gerçektir .Bu nedenle “Turkche ” konuşmak yerine “Türkçe ” konuşmaya özen göstermeliyiz. Dilimiz bizim milli birliğimizin bir parçasıdır dilin yıpranması milli birliği de içten içe parçalar hatta yok eder .Bu yüzden yabancı sözcükleri kullanmaktan şiddetli şekilde kaçınmalıyız. Atatürk’ün de dediği gibi “YA TÜRKÇE KONUŞ YA DA SUS”

 

 

 

 

RESİMLER

 

https://onedio.com/haber/alisveris-yaparken-bin-kere-dusunmemiz-gereken-dukkan-isimleri-459301

http://www.sabah.com.tr/yazarlar/pazar/kahraman/2011/03/13/konusup_anlasamamak

http://www.uludagsozluk.com/k/yarı-ingilizce-yarı-türkçe-mağaza-isimleri/

http://chilekwaffle.com

http://www.ulasimdunyasi.com/index.php?topic=462.15

 

 

(Visited 485 times, 1 visits today)