21 Haziran Dünya ‘Ay Günü’. ‘Ay Günü’ Neden Kutlanmalıdır?

Dünyada neredeyse her gün özel bir duruma ayrılmıştır: Sevgililer Günü, Anneler Günü, Engelliler Günü, Dünya Kız Çocukları Günü vb. Peki gezegenimiz için çok önemli olmasına karşın, neden ‘Ay’ için bir gün ayrılmıyor ve ‘Ay Günü’nü kutlamıyoruz?

Araştırmalara göre, Güneş Sistemi’ndeki uydular ile bu uyduların etrafında döndükleri gezegenlerin kütlelerinin oranlarına bakıldığında en yüksek oranın Ay-Dünya arasında mevcut olduğu görülür. Bir diğer ifadeyle Ay, büyük bir uydudur. Bu durum Ay’ın yerküre üzerinde önemli etkilerinin olduğu anlamına gelmektedir. Ay olmasaydı ne mi olurdu? Ay olmasaydı, Dünya bugün de uzak geçmişte olduğu gibi kendi etrafında çok hızlı bir biçimde dönüyor olsaydı büyük ihtimalle atmosferde şiddetli rüzgârlar ve fırtınalar oluşurdu.

Ay’ın bir diğer önemli etkisi ise Dünya’nın eksen eğikliği üzerindedir. Dünya’nın yörünge düzlemiyle Ekvator düzlemi arasında yaklaşık 23 derece 27 dakikalık bir açı vardır. Yani Dünya’nın Ekvator’u ile yörünge düzlemi çakışık değildir. Yani Dünya, Güneş etrafında biraz boynu bükük dolanır. Bu eksen eğikliği ne işe mi yarar? Şu şekilde açıklayabiliriz: Bu durum yeryüzünün farklı bölgelerinin yıl boyunca farklı açılarla güneş ışığı almasına ve böylece mevsimlerin oluşmasına sebep olur. Yani Ay, Dünya’nın eksen eğikliğinin çok yavaş değişmesini ve küçük bir aralığın içinde kalmasını sağlayarak yeryüzündeki yaşama elverişli koşulların devam etmesine katkıda bulunur. Bu durumun nedeni Dünya kutuplarda basık, Ekvator’da şişkin olduğu için Ay’ın kütle çekim etkisinin Dünya üzerindeki her bir noktada eşit olmamasıdır.

Peki Ay Günü nasıl kutlanmalı?

Ay Günü gece kutlanmalı. Gece herkes beyaz giyinebilir mesela. Ay gözlemlenir. O gün özel olmalı ve haziran ayı içinde dolunayın olduğu bir gece seçilmeli.  İnsanlar yüksek bir tepede büyük bir gözlem çadırına alınır. Burada Ay’ın fotoğrafları, Ay ile ilgili az bilinen ilginç bilgiler verilir: Ay nasıl oluştu, nasıl Dünya’nın uydusu oldu vb. sunumlar ve gösterimler yapılır. Siyah-beyaz giyinerek güzel bir görüntü yaratılır, Ay ile ilgili dans gösterileri yapılır, yemekler yenir. Bu ortam parlak süslerle süslenir. Çok güzel bir görüntü olur etrafta. İnsanlar burada huzur bulur, büyülenirler. Gecenin sonunda ortaya Astronot Snoopy’nin balonu gelir. Festival alanında dolaştırılır, çocuklar onun peşinden giderler. Ay Günü’nde böyle etkinlikler olması harika olur.

 

 

 

Kaynakça:

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/ay-olmasaydi-ne-olmazdi#:~:text=E%C4%9Fer%20Ay%20olmasayd%C4%B1%20ve%20D%C3%BCnya,D%C3%BCnya’n%C4%B1n%20eksen%20e%C4%9Fikli%C4%9Fi%20%C3%BCzerindedir.

(Visited 7 times, 1 visits today)