2030 Yılına Kadar Herkesin Vegan Olması Gerekir Mi?

2030 yılına kadar vegan olmamız gerekir mi? Bence 2030 yılına kadar büyük ihtimalle hayır. Ama gelecekte belki gerekebilir. Vegan olmamızı gerektirebilecek sebepler hayvanların neslinin tükenmesi, iklim değişikliği ya da et endüstrisinin kârlı olmayı bırakması olabilir. Bu nedenler birbirlerine yol açabileceğinden hangisi daha gerçekçi hangisi daha az anlayamayız.

İlk hayvanların neslinin tükenmesinden bahsedelim. Etini yediğimiz diğer tüm hayvanlar olağanüstü bir durumdan 4-6 yıl içinde yok olsa bile ineklerin neslinin tükenme şansı düşük. Bu yüzden tüm hayvanlar yok olursa ve bu olağanüstü durum inekleri (bu herhangi bir hayvan olabilir sadece nesli tükenme şansı düşük olduğu için inekleri seçtim) bu 4-6 yıl içinde yok etmezse biftek tek sağlıklı et kalır. Bunun sonucunda çoktan Dünya’da 3. en çok yenilen et için istek artar. Et yiyen kişi sayısı bu durumdan azalacak olsa da kesinlikle herkes vegan olmaz. Tabi biftek için istek çok hızlı bir şekilde arttıktan sonra inek koşulları, bu inekler için alan, alan için kesilen ağaçların iklim değikliğine katkısı vb. etkenler bizi vegan olmaya itebilir. Vegan olsak bile çoktan büyümüş olan et endüstrisinin hızlı gelişmelerden çökmesi dışında sistematik olarak çökertilmesi yetecek yeni yemek kaynağı üretilmesi, işini kaybedenlere yeni iş imkanı bulmak ve ülke ekonomilerinin bu çökertilmeye adapte olabilmesi gibi nedenlerden aşırı uzun sürer. Bu sonuçta vegan olsak bile kesinlikle 2030 yılına kadar gerçekleşmez.

Sırada iklim değişikliği var. Çoktan her konuda hayatımızı değiştiren iklim değişikliğinin büyük sebeplerinden biri de hayvancılık. Hayvancılığın iklim değişikliğine etkisi inek ve koyunların sindirirken metan salması ve hayvanların gerektirdiği büyük alanlar için kesilen ormanlardır. Fosil yakıt kullanımı dışında iklim değişikliği ile savaşmak için durdurulmaya ya da küçültülmeye çalışılacak şey belki de hayvancılık olabilir. Ama fosil yakıtlar daha büyük bir problem olduğu için hayvancılık kesinlikle durdurulmaz, gelecekte belki küçültülür ki bunu bilemeyiz.

Son olarak, hayvancılığın kârlı olmayı bırakması var. Bunun nedeni çoktan yüksek et fiyatlarının alınamayacak kadar çok yükselmesi olabilir.

Bunun sebebi ise o hayvanı üretmenin ve büyütmenin maliyetinin çok yüksek olması ve böyle devam etmesi olur. Hayvancılık maliyet yüzünden sonraki birkaç sene içinde çökerse hayvan nesli tükenmesinde anlattığım çöküşten daha küçük olsa da hala yaklaşık 2 milyon insanın iş bulması, ekonomilerde büyük reformlar gerekir. Bu reformlar olursa ete ve hayvan ürünlerine bir süre içinde geri döneriz, ama bu sorun çözülemezse vegan olmamız gerekebilir. Tabii ki de bunların hepsi 2030 yılına kadar olursa bu ifade doğru olur.

(Visited 2 times, 1 visits today)