2030 Gelmemeli

1985’te çekilen o filmi hatırlıyor musunuz? “Back To The Future”. Herkes 30 yıl sonra her yerin uçan araba dolu olacağına inanıyordu. Üstümüzdeki kıyafetlere kadar herkes bir robotlaşma beklentisi içerisindeydi. 2015 yılı geldiğinde ise sadece araba modelinin değiştiği görülünce hayal kırıklığı olabilecek en yüksek seviyedeydi. Peki biz 7 yıl sonra nasıl şeyler bekliyoruz? Ben açıkçası uçan araba konseptinin artık bir önemi olmadığını düşünüyorum ve böyle bir şeyin mümkün olamayacağına inanıyorum. Çok gereksiz bir düşünce bence, nedeni ise uçan arabaların neden olabileceği inanılmaz kazalar ve harcayacağı gereksiz enerji. Yüksekte bile bir sınır olacağını göze alırsak çok mantıklı bir düşünce gibi gelmiyor bana. Yerde sürebiliyorken havada sürmeye ne gerek var? 

Uçan araba şimdilik çok saçma bir fikir gibi görünse de esasında insan popülasyonu 10 milyarı aşınca metrolarda ve hızlı trenlerde bile oturmak için yer kalmayacak. Uçan araba konseptinin mantıklı olabileceği tek yerin “fazla insan popülasyonu” olduğunu düşünüyorum. 2030’da böyle bir beklenti şimdilik imkansız geliyor bana. Robotikleşmeye de ne kadar sıcak bakılsa da bunun ne kadar korkunç bir konsept olduğunu farkında mısınız? Bir robotun fikirleri ve duygularının olması çok saçma ama şu anda robotlarla sohbet edebilmek için çabalayan mühendisler var. Tamam, bunu başarmak büyük bir şey olabilir ama bir o kadar da dehşet verici değil mi? Bir psikolog yerine bir robotla sohbet ettiğinizi düşünün ve size ciddi ciddi cevaplar veriyor. Belki de “kimseye anlatma” dediğiniz bir şeyi algılayıp polisi bile arayabilir. Hisleri var mı şimdi bu robotun? Peki robotların ele geçirdiği işler? Artan insan popülasyonuyla birlikte o insanlar ne yapacak, neyle uğraşacak? Kaç milyar kişi işsiz kalacak? 2030’a kadar bu robot işinin temelinin atılacağını ve ciddi derecede gelişeceğini düşünüyorum. 

Son olarak iş konusuna biraz daha değinmek istiyorum. Şimdi düşünün, hem ciddi bir popülasyon artışı var, hem de ciddi bir robot imalatı var. Robotlar birçok işi ele geçiriyor, peki kalan insanlar ne yapıyor? İnsanların yeni okuması gereken üniversite tercihleri bile değişebilir belki. Mesela önceden cerrah olmak isteyen insan belki de artık bilgisayar mühendisliği okumak zorunda kalacak. Belki de güzel sanatlar okumak isteyen bir insan makine mühendisliği okumak zorunda kalacak ve sırf işsiz kalmamak için bir ton sıkıntı çekecek. 2030 yılında tam olarak böyle şeyler olmayabilir ama bu şekilde bir dünya için bilim insanları ellerinden geleni yapıyorlar. 2030 teknoloji çağının belki de en başı olabilir.

(Visited 8 times, 1 visits today)