Her yıl 14 Kasım tarihi, dünya genelinde kalite bilincinin artırılması, kalite yönetimi sistemlerinin tanıtılması ve kaliteli ürün ile hizmet üretiminin teşvik edilmesi amacıyla “Dünya Kalite Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün, uluslararası düzeyde, bir düşünce yapısını desteklemek için fırsatlar sunmakta ve toplumları bu konuda bilinçlendirmektedir.
Dünya genelinde çeşitli ilginç etkinliklerle kutlanan bu gün, birçok farklı kuruluş tarafından kalite ile ilgili projelerin değerlendirilmesi, kalite ile ilgili uygulamaların paylaşılması ve kalite yönetiminin önemini göstermek için bir gündür. Dünya Kalite Günü için gerçekleştirilen etkinlikler, farklı coğrafi ve kültürel yapılara göre oldukça değişiklik göstermektedir. Bu etkinlikler arasında seminerler, atölye çalışmaları, konferanslar ve yarışmalar gibi birçok faaliyet yer almaktadır. Katılımcılar, bu etkinliklerde kalite uzmanları ve akademisyenlerle bir araya gelerek, en iyi uygulamaları ve yenilikçi düşünceleri paylaşıp tartışma fırsatı bulurlar. Bunlara üstlük global yarışma ve sertifikasyon programları hakkında bilgi verilmektedir. Etkinlikler, sadece büyük gelirli sanayi kuruluşlarını değil, KOBİ’ler ve hizmet sektöründeki firmaları da kapsamakta, böylece birçok yerde ve alanda kalite bilincinin yaygınlaşıp, ggelişmesinde katkıda bulunmaktadır. Bu tür etkinlikler, insanlara kalite yönetimi konusunda yeni şeyler öğretmesiyle birlikte farklı alanlardaki uygulamalar ve başarı hikayeleri hakkında da bilgiye sahip olma olanağı sağlamaktadır. Böylece, kalite konusunda bilgili olan insanlar, bildiklerini paylaşarak diğer katılımcıların kaliteli ürün üretimini ve alımını kolaylaştırmış olurlar. Dünya Kalite Günü, aynı zamanda de bir sürü farklı dalın bir araya gelmesini sağlar. Örneğin: politika yapıcıları, endüstri liderleri , akademisyenler. Etkinlikler, kalite konusundaki tartışmalara yön vermekte ve kalite odaklı düşüncelerin gelişmesini sağlamaktadır. Mesela, birçok ülkede düzenlenen konferanslarda, sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretim süreçleri gibi konular ön plana çıkarılıp konuşulmaktadır. Bunlardan yararlanarak, kalite kontrolü yapıp bunu çevre dostu bir yaklaşımla birleştirilirse ,hem ekonomiye hem de çevreye büyük bir katkıda bulunulmuş olunur .Genel olarak bakacak olursak, Dünya Kalite Günü’nün etkileri oldukça geniş bir alana yayıldığı söylenebilir. İlk olarak, gerçekleştirilen etkinlikler, toplumda kalite bilincinin ve bilgisinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Toplumun her yerinden bireyler, bu tür etkinliklere ve uygulamalara katılarak kaliteyle alakalı yeni şeyler öğrenmekte ve buna uygun davranışlar sergilemeleri beklenmektedir. Bunlarla birlikte, markaların ve üreticilerin kalite yönetimi sistemlerini güçlendirmeleri ve bu konuda kendilerini geliştirmeleri için bir motivasyon kaynağı oluşturmaktadır.
Sonuç olarak, 14 Kasım Dünya Kalite Günü, küresel olarak kalite bilincinin artırılması için önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Bu özel gün, sadece etkinliklerle değil, aynı zamanda kaliteye değer veren bir kültürün geliştirilmesine ve oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır. Gerçekleştirilen etkinlikler, kalite yönetimi alanındaki gelişmeleri takip etmeye, bilgi paylaşımını desteklemeye ve iş birliğini teşvik etmektedir. Böylece, Dünya Kalite Günü; birey, toplum ve kuruluşlar için kaliteyi artırmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak adına önemli bir araç haline gelmiştir.
Kaynakçalar:https://www.daysoftheyear.com/days/world-quality-day/