Her insanın kendi hayatında belirli bir hayali veya gerçekleştirmek istediği birtakım hedefleri vardır.Hayallerimiz çocukluktan başlayıp hayatımızın her döneminde devam eden faaliyetlerdir. Bu hayaller yıllar geçtikçe, insan olgunlaştıkça değişime uğramaya çok müsait bir kavramdır. Her ne kadar değişime uğrasa da, bu hayalleri gerçekleştirmeye çalışmak önemli bir husustur. Hayatımızdaki güçlükler bu hayalleri zorlaştırmaya yatkın ilerlese bile geriye adım atmamalı önümüze bakmayı bilmeliyiz. Geçmişte olan olaylara takılırsak hayatımızdaki ilerleme yavaşlamaya uğrayabilir.
Adam Fawer’ın “Geride bıraktıkların ileriye gitmeni engelleyecek. Unutma ileri gidebilmen için arkadakileri unutman gerek.” sözünde değindiği gibi ileriye gitmemizi engelleyecek kusurları arkada bırakmamız gerekebilir. Örneğin Alibaba’nın kurucusu olan ünlü Jack Ma okul hayatında bir sürü başarısızlık yaşamış, iş hayatında da pek parlak deneyimler yaşamamıştır. Başvurduğu tam 30 işten ret cevabı almıştır. Buna rağmen hayatında pes etmeyip, bir gün Google’dan arama yaparken kendi istediğini bulamayınca şirketini kurmaya karar vermiş. Ve bu şirket şu an günümüzdeki en büyük online şirketler arasında yer almaktadır. Birçok kez başarısızlık yaşamasına rağmen denemeyi hiç bırakmayan, kolay pes etmeyen bir kişilik olarak bizlere örnek olmuştur.
Diğer bir taraftan George Santayana’nın “Geçmişi hatırlamayanların yazgılarında geçmişi tekrar etmek vardır.” sözünde vurguladığı gibi geçmişte yapılan hataların hep kafamızın bir yerinde kalması aslında kötü bir şey değildir. Olanları hatırlayıp aynı hataları bir daha tekrarlamamak gerekebilir. Fakat bunu tam tersi şeklinde geçmişte bir takım şeyler oldu bir daha olur düşüncesine kapılıp, gerçekleştirmek istediklerini gerçekleştirememe gibi sonuçları beraberinde getirir. Bu düşünce ile hayatına devam eden şahısların özgüven ve cesaret duyguları zayıf kalır. Bu nedenle hayatlarında yeni sayfa açma konusunda zorluk çekerler. Çoğu insan hayatında yeni bir sayfa açma denildiğinde bir an durup düşünüyor, bu kavrama sıcak bakamıyor, başka bir deyişle zor geliyor. Fakat çoğu zaman yeni sayfa açmak hem geçmişi unutturur hem de yeniliklere kapı açmayı sağlayabilir. Tamamen geçmişi unutmak da doğru değildir çünkü geçmişte yapılan hataların farkında olup hata yapmayı sıfıra indirmek gerekebilir. Örneğin Edison ampülü bulma sürecinde çoğu kez hata hata yapmış fakat yaptığı bu hatalar onu yıldırmamış, hatalarından ders alıp günümüzdeki en önemli icatlardan birisine imzasını atmıştır.
Sonuç olarak; hayatta başarıya ulaşmak için bence karma yöntem kullanılmalıdır. Hem Adam Fawer’ın ilerlemek için geride bıraktıklarımızı unutma yaklaşımının hem de George Santayana’nın geçmişten ders alma yaklaşımını hayatımızda bir arada uygulamak en mantıklı çözüm olarak ön plana çıkmaktadır.