100. Yılında Cumhuriyet

Cumhuriyet’in ilanından geçen koca bir asır. Her yıl Türkiye’deki her insan sevinçle ve heyecanla hazırlanıyor 29 Ekim’e. Her ev bu tarih yaklaştıkça hazırlıkları hızlandırıyor son temizlikleri yapıyor, her okul birinci sınıftan başlayarak son sınıfa kadar olan tüm öğrencilerle bir ay öncesinden provalara başlıyor, o gün için en iyi gösteriyi sergilemeye çalışıyor, hele bu yıl tamı tamına 100 yıl geçmişken.

Okullarda sergilenen 29 Ekim gösterilerinde Cumhuriyet’in ilanından önce ve sonra yaşananlar; folklorik danslar, vals; savaş alanlarında yaşananlar, mutluluklar, üzüntüler, hevesler; unutulmayacak anlar hayat bulur. Okullardaki herkes, öğretmenler, öğrenciler ve çalışanlar, hep birlikte o gün için çalışır. Günü geldiğinde de bu çalışmayı halka sunar.

29 Ekim yaklaştıkça ülkenin dört bir yanında bayraklar asılır bayramın yaklaştığı mesajı verilir. Planlar yapılır, ziyaretler planlanır. Geçit Törenlerine katılımlar sağlanır. Kanallar 29 Ekim gününe o gün ile alakalı filmler koyar. Programlar 29 Ekim gününe özel bölümler çeker. Herkes ve her şey bugüne özene büzene, mutlulukla hazırlanır.

29 Ekim günü başladığı gibi sosyal medya paylaşımları da başlar. Cumhuriyetle alakalı yüzlerce gönderi yayınlanır. Televizyon kanallarında köşeye bir Türk bayrağı koyulur. Sabah olur ve herkes coşkuyla kalkıp birbirlerinin bayramlarını kutlar veya maaile toplanıp bayram kahvaltısı yaparlar. Hemen ardından geçit törenleri başlar, okullar öğrencileriyle buluşup uzun süre hazırlanılan gösterinin son provaları yapılır. Telefon konuşmaları yapılır herkesin bayramı kutlanır.

Öğlen olduğunda ziyaretlere başlanır, hep birlikte bayram sevinci paylaşılır. Bazıları mezarlığı ziyarete gider gider büyükbabalarının, büyükannelerinin bayramını kutlar, su döküp geri dönerler. Çocukları olanlar hazırlanıp evden çıkarlar ki çocuklarının gösterisini izleyebilsinler. Gösteriler başlar bir sorumlu gelip ilk konuşmayı yapar ve herkesi Saygı Duruşuna ve İstiklal Marşına davet eder. Marşın ardından okul müdürleri ve yöneticiler konuşma yapmak için kürsüye çağırılır. Ardından tarih öğretmenleri gelir konuşurlar ve sahneyi öğrencilere bırakırlar.

Akşam olduğunda gösteriler bitmiş, yürüyüşler yapılmış bayramın bitmesine az kalmıştır. Son ziyaretler yapılır, akşam yemekleri hazırlanmaya başlar. Aileler toplanır ve yemekleri yemeye başlarlar. Tüm ülkedeki bayram hevesi dinmiş ertesi güne hazırlanılmıştır.

29 Ekim tüm ülkenin bir araya gelip aynı mutluluğu, aynı hevesi paylaştığı bir gündür. Türkiye 100 yıldır bu gün ilk günkü mutlulukla her gün bu günü kutluyor. Cumhuriyetin kabulünden 100 yıl geçti, 100 yıl içinde çok fazla değişiklik oldu fakat değişmeyen tek şey bu ülkenin cumhuriyet sevinci.

 

(Visited 30 times, 1 visits today)