1 Mayıs günü işçinin, emekçinin bayramı olarak kutlanır. Dünya çapındaki önemi fazladır. Çünkü çalışma koşullarını iyileştirmek için mücadele etmişlerdir. 19. Yüzyılda işçilerin çalışma koşulları çok ağırdı. Çok uzun, saatlerce çalışırlardı ve çok az ücret alırlardı. Ücret için mücadelleri boyunca ağır bedenler ödediler.
İşçiler 1 Mayıs günü şehirlerin meydanlarında bir araya gelip şarkılar, türküler eşliğinde konuşmalar yapıp, çeşitli etkinliklerle bayramlarını kutlayıp, eğlenirler.
İlk kez 1856’da Avustralya’da taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886’da ABD’de Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma isteği ile iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.
14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi.
Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs günü tüm dünyada işçinin ve emekçinin bayramı olarak kutlanmaya başladı.1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır. (1)
Ülkemizde de 1 Mayıs günü okullar tatil olur. Bütün işçilerin ve emekçilerin bayramını kutlar ve saygılarımı sunarım.
(1) https://tr.wikipedia.org